Tudta, hogy az autója egyik legfontosabb alkatrésze az OLAJ?
Ha sokáig meg akarja őrízni az autója eredeti állapotát,
akkor időszakonként, még ezeket az alkatrészeket is cseréltetnie kell!


Bezár
Zsebe autószerviz - Eger
Tudta, hogy az autója egyik legfontosabb alkatrésze az OLAJ?
Belépés

Tudta, hogy az autója egyik legfontosabb alkatrésze az OLAJ?

Ha sokáig meg akarja őrízni az autója eredeti állapotát,
akkor időszakonként, még ezeket az alkatrészeket is cseréltetnie kell!

Ha meghökkent az első kérdésen,
akkor kérem, hogy olvassa el figyelmesen az alábbiakat!

Az olajcsere jelentősége

A motor égéstere, a motor legkisebb része és bár a lényeges dolgok itt zajlanak, a kiszolgáló egységek működése létfontosságú. A motorban egymáson mozgó alkatrészek vannak.
Ha a két tárgy egymás felületén mozog, akkor ott fellép a súrlódás.

Emiatt az olaj szerepe felértékelődik, hiszen nagyon fontos, hogy ez a súrlódás minél kisebb legyen, ugyanis ha a súrlódó erő legyőzésére kevesebb energia kell, a kisebb mértékű súrlódás enyhébb kopáshoz vezet. Az olajnak ugyanolyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie az egész használat során, minden időben, télen és nyáron egyaránt. Egyre több szemcse, oldott szennyeződés kerül az olajba, tulajdonságai idővel megváltoznak, az olaj elfárad ezért le kell cserélni.
Az olaj minősége és a csereperiodikusok betartása, akár többszörösére is növelheti a motor élettartamát!

Olajszűrő

Munkája során az olajat egy szűrő segíti. Ugyanis a motorban az olaj folyamatosan körbe-körbe jár, a beépített szűrő a folyadék által szállított szennyező anyagokat megfogja. Ahhoz hogy a motorolaj akár 30 ezer km-en keresztül el tudja látni a funkciókat, szükség van a szűrő cseréjére is.

Levegőszűrő

Motornak a benzin vagy épp a gázolaj mellé, levegőre is szüksége van, az égési folyamathoz, méghozzá nem is kevésre. Ebben a levegőben találunk porszemcséket, rovarokat, különböző apróbb szerves darabkákat, amelyek ha be kerülnének a motorba, akkor nagyon súlyps beláthatatlan következményei lennének. Ezért van szükség a szűrőre, ami a levegőt átszűri és mindent megfog ami a méretéből adódóan károsíthatná a motort. Az idők során ez a szűrő is megtelik szennyeződésekkel, és cserére szorul.

Pollenszűrő

Az sem mindengy hogy milyen levegő jön az utastérbe. Sokan érzékenyek a virágporokra, és különböző porokra, ezért a legtöbb autó fel van szerelve a levegőben szálló pollenek ellen, hogy ne kerüljön be a fűtés és hűtési rendszerbe, majd az utastérbe. A pollenszűrő is képes arra, hogy eltömítődjön, és egy idő után nem tudja ellátni azt a funkciót amire kifejlesztették. Ennek tetejében a felületen a nedvesség jelenlétében a gombák is remekül érzik magukat, ebből kifolyólag kellemetlen szag lesz az utastérben.

Egyéb cserélnivalók

Nem elég csak az olajat és a szűrőket lecserélni. Nem olyan gyakran, de le kell cserélni az ékszíjakat, motor szíjakat, vagy láncot is, vagy épp a gyújtógyertyákat. Ezen kívül a sebességváltókban is van olaj, ezek sem örök életűek.

Egy rendes szervíz ezeken a dolgokon kívül még megvizsgálja az autó fütőművét, fékrendszerét, ellenőrzi a folyadékszinteket, olajszivárgásokat.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.

Műszaki vizsgára felkészítés, bemutatás

Összes termék